Sosyal Medya

Coğrafyamız

ABD’den Ankara’ya SDG önerisi

Suriye’nin kuzeyinde ABD, ağırlığı PYD’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) vermeyi planlıyor. Ankara’nın desteğini alabilmek için de SDG’ye Ankara’nın istediği komutanların ve Arap, Türkmen grupların da katılmasını öneriyor.



Suriye’nin kuzeyini IŞİD’den temizlemek için Ankara’nın da desteklediÄŸi muhaliflere hava operasyonları ve malzemeyle yardım eden ABD, ilerleme kaydedilemediÄŸini gerekçe göstererek bunun yerine Ekim ayında tüm grupları temsil edeceÄŸi iddiasıyla oluÅŸturduÄŸu ancak çoÄŸunluÄŸu ve lider kadrosu PYD’lilerden oluÅŸan Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) desteÄŸi artırmayı planlıyor. Ancak bu eÄŸilime PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde daha fazla toprak kazanmasını kesinlikle istemeyen Ankara itiraz ediyor.

ABD, Ankara’nın itirazı karşısında yeni bir öneride bulundu. Buna göre, Türkiye sınırındaki 98 kilometre uzunluÄŸunda, yaklaşık 50 kilometre derinliÄŸindeki alanın tümü SDG tarafından IŞİD’den temizlenecek ve ardından kontrol SDG’de olacak. Ancak bu süreç baÅŸlatılmadan önce SDG içinde önemli pozisyonlarda bulunan komutanlar deÄŸiÅŸecek, yeni komutanlar Ankara’nın belirleyeceÄŸi, ABD’nin de kabul edeceÄŸi isimlerden belirlenecek.

ABD sadece komutan deÄŸiÅŸimi deÄŸil; SDG içine daha fazla Arap ve Türkmen grubun eklenmesini de önerdi. Yine Ankara’nın belirleyeceÄŸi ve ABD’nin onayından geçen gruplar, SDG içinde Ankara’nın itiraz ettiÄŸi dengeyi de deÄŸiÅŸtirmiÅŸ olacak.

Ankara, Fırat’ın batısına ve PYD’nin tek taraflı ilan ettiÄŸi Afrin kantonunun doÄŸusunda PYD kontrolünü kesinlikle reddediyor ve bunun kırmızı çizgisi olduÄŸunu söylüyor. PYD’yi sahadaki gücü gibi kullanan ABD ile bu konudaki anlaÅŸmazlık neredeyse iki yıldır sürüyor.

Çobanbey düşünce ABD’nin planı yön deÄŸiÅŸtirdi

ABD, birkaç hafta önce getirdiÄŸi formülde, IŞİD bölgesi temizlendikten sonra Türkiye sınırının tamamında yaklaşık 20 kilometre derinliÄŸe kadar Ankara’nın desteklediÄŸi ılımlı muhalif grupların hâkim olmasını, daha güneyde ise Afrin ve Kobani’yi birbirine baÄŸlayan bir SDG koridoru oluÅŸturulmasını istemiÅŸti.

Ancak bu formül tartışılırken Türkiye’nin de desteÄŸiyle sınırdaki Çobanbey’i IŞİD’in elinden alan muhalifler, dört gün sonra kasabayı kaybedip baÅŸka bir ilerleme saÄŸlayamayınca, Washington SDG’ye odaklanmaya karar verdi. SDG’nin kısmen de olsa yeniden dizayn edilmesinde Ankara’nın da söz sahibi olmasıyla sorunu çözmeye çalışan Washington, katılacak yeni grupların SDG çatısı altında Türkiye sınırındaki kilit noktalara yerleÅŸtirilmesini öngörüyor. YPG’nin sınıra yaklaÅŸmaması formülüyle Ankara’yı ikna etmeye çalışıyor.

Washington her ne kadar planda ısrarcı olsa da birkaç haftadır süren görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmadı. Ankara, PYD’ye yönelik tutumunu deÄŸiÅŸtirmedi. Ankara görüşmeler sırasında, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması kararlılığını da tekrarlıyor.

Muhalifler: ABD’ye güvenmiyoruz

Tartışmalar sürerken muhaliflerden de “ABD’ye güvenmiyoruz” açıklaması geldi. Cenevre görüşmeleri sırasında, 2 Mayıs’ta Al Jazeera’ye Riyad’dan canlı baÄŸlanan muhaliflerin Müzakere Heyeti BaÅŸkanı Esad Zubi, ABD’ye güvenmediklerini ve Suriye’yi bölmek için planlar yapıldığını söyledi.

ABD’nin muhaliflere desteÄŸinin bir yalan olduÄŸunu savunan Zubi, ABD’yi, muhaliflerin yanında durduÄŸunu iddia ederek kendilerinin zafiyetlerini tespit etmekle, sonra da bu zafiyeti kendilerinin aleyhine kullanmakla suçladı.

PYD gerginliÄŸi

Türkiye ile ABD ilişkileri, ABD'nin Suriye sahasında PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin silahlı kanadı YPG'ye verdiği destekten dolayı bir süredir gergin.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi "terör örgütü" olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te de PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de "terör örgütü" olarak görmediÄŸini ilân etmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.